Dobrodošli! Nadamo se da ćete uživati u sadržaju te da ćete kroz naše slike i tekstove osjetiti radost i emocije koje u nama pokreću ples, pjesma i naša zajednička druženja.

    Održana redovna godišnja Skupština Društva

    U subotu, 08. veljače u Domu kulture u Maču održana je redovna godišnja Skupština KUD-a „Ljudevit Gaj“ Mače.

    Na samom početku Skupštine, predsjednica KUD-a Monika Sedak pozdravila je sve nazočne i zamolila za minutu šutnje za sve preminule članove Društva. Podnijela je izvještaj o radu KUD-a i financijski izvještaj kroz proteklo razdoblje. U prošloj godini KUD „Ljudevit Gaj“ Mače aktivno je djelovao kroz pet sekcija – predškolska, dječja, mlađa i starija folkorna sekcija, te tamburaška sekcija koje su ostvarile zapažene nastupe u županiji i izvan nje. Najveće rezultate postigle su dječje sekcije koje su proglašene pobjednicima Dječjeg korza u Krapini, a poseban uspjeh bilježe pobjednici županijske smotre dječjeg folklora – članovi dječje folklorne sekcije koji su Krapinsko-zagorsku županiju vrlo uspješno predstavili na 12. festivalčiću dječjeg folklornog stvaralaštva „Naše kolo veliko“ u Zagrebu te „3. zagorskoj pisanici“ održanoj u sklopu manifestacije „100% zagorsko“, također u Zagrebu. Osim toga, održana je tradicionalna manifestacija Tamburaška noć Mače, 2. samostalni vokalno-instrumentalni koncert božićnih pučkih napjeva te godišnji koncert KUD-a na kojem su ugostili drage prijatelje iz KUD-a Belec. Izvještaj intendanta podnijela je intendantica KUD-a Barbara Sokolić i najavila daljnju obnovu zagorskih narodnih nošnji.

    Monika Sedak podnijela je i plan rada KUD-a za 2020. godinu u kojoj Društvo i dalje planira redovito održavati probe, sudjelovati na županijskim smotrama dječjeg folklora, folklora te tamburaških sastava i orkestara te se u skladu s mogućnostima odazivati na pozive za gostovanja u županiji i šire. 2020. je velika slavljenička godina za mačanski KUD stoga je u planu svečano obilježavanje 40. obljetnice KUD-a u studenom ove godine. Tom prilikom najavljuju ponovno osnivanje veteranske folklorne i tamburaške sekcije i pozivaju bivše članove da im se pridruže u radu veteranskih sekcija, a u planu je i izrada monografije Društva. Početak srpnja rezerviran je za još jednu trodnevnu manifestaciju Tamburaška noć Mače, a ljeto će im zasigurno obilježiti dugoočekivana iznozemna turneja. Nastavkom lijepe suradnje s članovima KUD-a Belec u planu je zajednička petodnevna turneja u Makedoniju. U planu je i nabava dijelova narodnih nošnji i obuće te popravak i održavanje instrumenata. Financijski plan pročitala je Monika Sedak, a sve izvještaje i planove Skupština je prihvatila.

    Skupštini se obratio predsjenik Općinskog vijeća Općine Mače, Mladen Sedak Benčić, inače bivši predsjednik KUD-a, koji je pohvalio rad KUD-a i istaknuo kako ga posebno veseli uspjeh dječjih sekcija koji potrđuje da se godinama nalaze pri samom vrhu dječjeg folklornog stvaralaštva Krapinsko-zagorske županije. Kao predsjednik DVD-a Mače, pozvao je na nastavak lijepe suradnje naših Društava. Skupštini se obratila i načelnica Općine Mače, Mladenka Mikulec koja je pohvalila rad udruga Općine Mače i zaželjela mnogo uspjeha u ostvarivanju naših ovogodišnjih planova, istaknuvši kako će Općina Mače i ove godine dati svoj doprinos u organizaciji Tamburaške noći.

    skupština_1