Dobrodošli! Nadamo se da ćete uživati u sadržaju te da ćete kroz naše slike i tekstove osjetiti radost i emocije koje u nama pokreću ples, pjesma i naša zajednička druženja.

    „Svjetla u noći“

    Foto: Ana ČehulićU subotu, 17. prosinca 2016. godine naše Društvo se  tradicionalnim Božićnim koncertom predstavilo svojoj vjernoj publici čiji je pljesak i ove godine glasno odzvanjao dvoranom našeg mačanskog Doma kulture.

    Koncert je pozdravnom pjesmom „Zdravi bili ded i baka“ otvorila starija folklorna sekcija koja se potom predstavila pjesmama i plesovima Posavine prikazanim u koreografiji „Posavino, moje pojle ravno“. Autorica koreografije je voditeljica starije folklorne sekcije Maja Šćuric, a aranžer je voditelj tamburaške sekcije Danijel Rožanković. Spomenuti dvojac autor je i nove koreogarfije koja prikazuje pjesme i plesove Zagorja pod nazivom „Zbogom moje zlato, ja te imam rada“. A uz „novo Zagorje“, veliki su folkloraši otplesali i „staro Zagorje“, koreografiju „Zlatnim srpom, z belimi rukami“. Autorica koreografije je Maja Šćuric, a aranžer Damir Mumlek. Članice starije folklorne sekcije donijele su dašak ruskih hladnih zimskih noći, pjesmom „Orenburgskij puhovij platok/ Orenburški mekani šal“ koju su domaćoj publici otpjevale na mnogima nepoznatom ruskom jeziku. U izvedbi pjesme „Vedro je nebo“ ženskim članicama pridužili su se i muški članovi starije folklorne sekcije.

    Dječjim igrama i pjesmama iz Hrvatskog zagorja prikazanim u koreografiji „A-a-a-ač“ predstavili su se naši najmlađi članovi, članovi predškolske folklorne sekcije. Oni malo veći, članovi dječje folklorne sekcije, prikazali su nam dječje igre i pjesme iz Turopolja. Obje grupe pripremila je voditeljica Josipa Petreković koja je i autorica koreografija. Pratili su ih članovi tamburaške sekcije, a njihov voditelj Danijel Rožanković potpisuje glazbenu obradu spomenutih koreografija. Bravo za naše mališane koji su hrabro i veselo odradili i ovaj nastup!

    Naša najveća djeca – članovi mlađe folklorne sekcije veselo su nam se predstavili plesovima i pjesmama iz Međimurja prikazanim u koreografiji Anite Petanjek-Macan, „Raca plava po Dravi“. Glazbenu obradu potpisuje Rudolf Mahmet. Bio je ovo njihov prvi nastup na tradicionalnom Božićnom koncertu stoga čestitke i  njima i njihovoj voditeljici Moniki Sedak.

    Naše su plesače, od najmanjih do najvećih, na tamburicama pratili vješti prsti naših svirača, predvođeni voditeljem tamburaške sekcije, Danijelom Rožankovićem. Vremena je bilo malo, nota je bilo puno, ali naši tamburaši su i ovaj nastup odlično odradili.

    I ove godine na pozornici su nam se pridružili naši dragi gosti. Pjesmama i plesovima Slavonije, prikazanim u koreografiji Ive Šurine, predstavili su nam se članovi KUD-a “Lovro Ježek” Marija Bistrica. Iz Ivanovca, smještenog na istoku Lijepe naše, došli su nam članovi Muške pjevačke skupine „Baje“ koji su nam zapjevali tradicionalne pjesme njihovog kraja. A s nama su bile i naše „domaće puce“, članice Ženske vokalne grupe „Kajda“ koje su nas razveslile s nekoliko tradicionalnih božićnih napjeva. Hvala našim gostima! Vjerujemo kako će se naša prijateljstva nastaviti.

    Nakon kratkih praznika, ohrabreni pozitivnim reakcijama naše drage publike, spremni krećemo u novu godinu u kojoj nas očekuje mnogo zanimljivih izazova. Veselimo se!

    Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić Foto: Ana Čehulić