Dobrodošli! Nadamo se da ćete uživati u sadržaju te da ćete kroz naše slike i tekstove osjetiti radost i emocije koje u nama pokreću ples, pjesma i naša zajednička druženja.

    Proslava 35 godina djelovanja u blagdanskom okruženju

    U subotu, 19. prosinca 2015. godine naše Društvo se tradicionalnim Božićnim koncertom predstavilo svojoj vjernoj publici koja je i ove godine dvoranu Doma kulture u Maču ispunila do posljednjeg mjesta. Koncertom „Veselje ti navješćujem“ u veseloj blagdanskoj atmosferi proslavili smo 35 godina našeg postojanja i djelovanja.

    Koncert je pozdravnom pjesmom „Dobri denek“ otvorila starija folklorna sekcija, a pozitivne reakcije publike dale su naslutiti da će u bogatom vokalno-plesnom programu kojeg smo pripremili uživati sve generacije. Starija folklorna sekcija prikazala je pjesme i plesove Gradeca, Bilogore i Like, a izveli su i splet zagorskih pjesama simpatičnog naziva „Živelji“ koji se publici posebno svidio. Čestitamo članovima starije folklorne sekcije i njihovim voditeljima Maji Šćuric i Tomislavu Mataiću na uspješnom predstavljanju.

    Naši mališani, članovi predškolske i dječje folklorne sekcije, pod stručnim vodstvom Josipe Petreković, predstavili su se igrama, pjesmama i plesovima iz Hrvatskog zagorja prilagođenim dječjem uzrastu. Svojom su iskrenošću svima izmamili osmijeh na lice i još jednom pokazali koliko je važno od malenih nogu čuvati tradiciju svojeg kraja.

    Kao što smo i najavili, na pozornici su nam se pridružili i članovi veteranske folklorne sekcije. Veliko hvala članovima i voditelju Damiru Šemovčanu što su žrtvovali svoje vrijeme i barem nakratko ponovno se aktivno uključili u rad KUD-a. Za svladavanje zaboravljenih koraka i nota trebalo je uložiti puno truda, ali rezultati su pokazali da se odricanje i volja uvijek isplate. Prikaz svadbenih običaja Baranje i žetvenih običaja Mača i okolice u njihovoj izvedbi vratili su nas nekoliko godina unazad, kada su sa istim žarom, nekoliko godina mlađi, izvodili ove koreografije.

    Uvijek su uz nas, ali često u sjeni, tamburaši koji godinama donose glazbu svim našim sekcijama. Hvala im što su nam i ove godine pomogli uveličati ovaj veliki koncert.

    Osim u izvedbama svih sekcija našeg Društva, publika je uživala i u pjesmama i plesovima Hrvata Bunjevaca i slavonskom kolu koje su prikazali naši dragi gosti – članovi KUD-a „Zvonko Ban“ iz Jarmine. Hvala našim „Slavoncima u duši, Zagorcima u srcu“, nadamo se da ćemo se uskoro ponovno družiti.

    Zahvaljujemo još jednom svim našim sponzorima i prijateljima koji dugi niz godina potpomažu rad društva. Nadamo se da ćete osjetiti dio pozitivne atmosfere listajući fotografije, za koje zahvaljujemo još jednom Ani Čehulić.

    Ispunjeni pozitivnim reakcijama uzeli smo si kratku pauzu, kako bismo u toplini naših domova proveli blagdane, a uskoro se još snažniji i motiviraniji vraćamo našoj velikoj KUD-ovskoj obitelji i nastavljamo sa pripremama za obaveze koje nas čekaju u novoj godini.